Smacznego wieczoru!
Nastrojowy wieczór w eleganckiej restauracji czy swobodna kolacja przy dźwiękach odgrywanej na żywo muzyki? Klasycznie czy innowacyjnie i nowocześnie? W Warszawie spełnisz każdą ze swoich zachcianek.
Klasycznie…
Jeśli masz ochotę poznać polska kuchnię w klasycznym wydaniu, Warszawa zaspokoi twój apetyt. Dania z dziczyzny, tatar przygotowywany na oczach gości, polskie zupy, potrawy z grzybów lub podrobów znajdziesz w wielu warszawskich restauracjach.
…czy nowocześnie?
W Warszawie nie brakuje lokali, których szefowie w oryginalny sposób reinterpretują tradycyjną polską kuchnię, nadając znanym, klasycznym daniom lub typowym składnikom nowy, intrygujący charakter. Klasyczny śledź może zostać składnikiem nigiri z ziemniakami. Zamiast kojącego żołądek naparu z rumianku kucharze przygotują orzeźwiającą, pachnącą granitę i podadzą ją na deser wraz z lodami z fenkułem, a z młodego groszku wyczarują delikatną panna cottę doprawioną koperkiem.
Kolacja z przewodnika
Warszawskie restauracje i szefowie kuchni od lat zdobywają uznanie kulinarnych ekspertów. Renomowany przewodnik gastronomiczny Michelin wymienia 5 warszawskich restauracji. Serwującą polską kuchnię restaurację Nuta odznaczył gwiazdką. Cztery pozostałe – Ale Wino, Kieliszki na Próżnej, Le Braci i Koneser Grill mogą pochwalić się oznaczeniem Bib Gourmand, przyznawanym lokalom z najlepszym stosunkiem jakości do ceny. Dwie inne restauracje – Opasły Tom i Dyletanci znalazły się na prestiżowej liście 50 Best Discovery, na którą trafiły także dwa warszawskie coctail-bary – El Koktel i Woda Ognista.
Dla każdego coś innego
Innego rodzaju wrażenia zapewnia Hala Koszyki, ze swą pięknie odrestaurowaną przestrzenią, którą kiedyś zajmowała miejska hala targowa. Obecnie pod zabytkowym dachem działa ponad dwadzieścia lokali – od eleganckich restauracji, przez restaurację rybną, tapas bar, po bistra ze streetfoodem z odległych zakątków świata. Centralne usytuowanie Hali Koszyki czyni z niej też dobre miejsce do dalszych eskapad w miasto.