fbpx

Warszawa – raj dla wegetarian i wegan

Warszawa znajduje się w czołówce światowej, jeśli chodzi o ilość wegańskich i wegetariańskich knajpek. Kuchnia roślinna stała się tak popularna, gdyż coraz więcej osób przestrzega bezmięsnej, lekkostrawnej i zdrowej diety. Wśród „zielonych” miejsc w Warszawie znajdują się bary z burgerami i kebabami, a także pizzerie, knajpki z regionalnymi polskimi daniami w nowoczesnej odsłonie oraz cukiernie.

Hala Koszyki, danie vege, fot. Filip Kwiatkowski

W Warszawie pojawia się coraz więcej znakomitych „zielonych” restauracji z kuchnią z całego świata. Bliskowschodnie smaki znajdziesz w takich miejscach jak Falafelove, ByblosTel Aviv. Popularnością cieszą się także restauracje serwujące sushi, na przykład EdamameYoumiko Vegan Sushi oraz bary specjalizujące się w kuchni koreańskiej, jak choćby Vegan Ramen Shop.
Prawdziwą sensacją są wegańskie bistra, w których posmakujesz bezmięsnych wersji polskich „klasyków” takich jak pierogi czy schabowe (np. Veganda lub Lokal Vegan Bistro). Znajdziesz w nich także takie przysmaki jak pulpeciki warzywno-szpinakowe, pesto z migdałów oraz dania i kremy z sezonowych warzyw: dyni, bobu, kalafiora i jarmużu. Wyjątkową popularnością cieszy się ponadto sieć barów Krowarzywa. Stali bywalcy chwalą sobie jej burgery, do których już dawno przekonali się także zatwardziali mięsożercy.

Jeśli lubisz słodkości, koniecznie odwiedź cukiernie Dela Krem lub Słodki Bez szczycące się wypiekami i deserami powstałymi wyłącznie z ekologicznych składników. W większości ucieszą one także osoby, które są na diecie bezglutenowej.

Zobacz także:
Targ śniadaniowy, fot. m.st. Warszawa
Targ, fot. Adisa, Fotolia
Hala Koszyki, fot. Filip Kwiatkowski
Plac Zbawiciela, fot. Warszawska Organizacja Turystyczna
X