Toast za Warszawę!
Na zdrowie – tego zwrotu szybko uczy się wielu obcokrajowców odwiedzających Warszawę, zwłaszcza, gdy nadarzy się okazja do towarzyskiego, wieczornego wyjścia na piwo czy koktajl. Amatorzy tego pierwszego znajdą w Warszawie kilka świetnie zaopatrzonych multi-tapów, czyli lokali serwujących wiele najróżniejszych gatunków piw rzemieślniczych z Polski i ze świata, często wytwarzanych w małych, stosujących tradycyjne metody browarach.
Innym polskim wysokoprocentowym specjałem są nalewki czyli aromatyczne trunki przyrządzane przez macerację owoców lub ziół w mocnych alkoholach. Choć wódki i nalewki najczęściej degustuje się samodzielnie lub z drobnymi przekąskami, w ostatnich latach zaczęli interesować się nimi sommelierzy, proponując wyselekcjonowane gatunki szlachetnych wódek jako uzupełnienie restauracyjnych dań. Taką propozycję ma dla swych gości m.in. Restauracja Elixir by Dom Wódki, słynąca z bogato wyposażonego baru.